Yeni altın çağ: Bataryalar 10 ülkeyi zengin edecek

Lityum-Iyon Pil Hammaddeleri ve Küresel Tedarik Zinciri

Lityum-iyon pillerin hammaddeleri dünyanın farklı coğrafyalarından sağlanmaktadır ve küresel tedarik zinciri çok uluslu bir yapıya sahiptir.

Lityum genellikle Güney Amerika’daki “Lityum Üçgeni” ve Avustralya’dan, kobalt büyük ölçüde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden, nikel Güneydoğu Asya’dan, mangan ise başta Güney Afrika olmak üzere çeşitli ülkelerden, grafit ise genellikle Çin’den çıkarılmaktadır.

  • Bolivya, Arjantin, Şili (Güney Amerika’daki “Lityum Üçgeni”)

    • Dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip olan ülkeler olarak bilinmektedirler. Elektrikli araçlar ve diğer batarya odaklı teknolojilerin yaygınlaşması, bu üç ülkenin lityum ihracatını artıracak ve ekonomilerini güçlendirecektir.
  • Avustralya

    • Lityum üretimi ve nikel madenciliği konusunda önde gelen ülkelerden biridir. Batarya pazarındaki talebin artması, Avustralya’nın madencilik sektörüne önemli bir gelir artışı getirecektir.
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC)

    • Küresel kobalt üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Kobaltın batarya teknolojilerinde temel bir bileşen olması, ülkeye döviz girdisi ve yatırım akışı sağlayabilir.
  • Endonezya ve Filipinler

    • Nikel kaynakları açısından zengin olan bu ülkeler, batarya teknolojilerinde yüksek nikel içeriğine sahip katotların öneminin artmasıyla madencilik sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır.
  • Güney Afrika

    • Önemli mangan rezervlerine sahip olan Güney Afrika, batarya katotlarında mangan kullanımının artmasıyla maden ihracatını destekleyecektir.
  • Çin

    • Kendi lityum kaynaklarına sahip olan Çin, dünyada doğal ve sentetik grafit üretiminde lider konumdadır. Aynı zamanda pil üretim ve montaj hatlarında da etkili olan Çin, artan talebe cevap vererek kritik bir avantaj elde edecektir.
  • Brezilya, Madagaskar, Mozambik

    • Doğal grafit kaynaklarıyla dikkat çeken bu ülkeler, batarya teknolojilerinde anot malzemesine olan talebin artmasıyla olumlu bir etki yaşayabilirler.

Related Posts

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Google, Gemini 2.5 Pro Preview’i tanıttı

Google, 6 Mayıs 2025 Salı günü, uzun süredir beklenen yeni yapay zeka modeli Gemini 2.5 Pro Preview’ı kamuoyuna tanıttı. Bu yeni model, geçen yıl duyurulan Gemini 2.5 Pro’nun daha gelişmiş bir versiyonu olarak dikkat çekiyor. Tanıtımın, Google’ın …

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki konser 5G ile AKM’de izlendi

Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) 5G teknolojisi ile canlı bağlanıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu konseri, gerçek zamanlı 5G mobil şebeke deneyimi ile AKM’den takip edildi. AKM’de yer alan Türk Telekom Lounge alanından Ankara’daki konser, yüksek hızlı 5G teknolojisiyle 4K çözünürlükte ve 360 derece video formatında seyredildi.