Tüm Anne Adayları Buraya! Hamilelikte Nasıl Beslenmeniz Gerektiğini Anlatıyoruz

Hamilelikte beslenme önemli konuların başında geliyor. Anne adaylarının bu süreçte yemesi ve uzak durması gerekenleri merak ediyorsanız bu içerik sizin için. Gebelik sürecinde beslenmeyle ilgili tüm merak ettikleriniz için içeriğe buyurun!

UYARI: Vücudunuzun değerlerine göre en sağlıklı şekilde beslenmek için doktorunuza başvurmalısınız!

Hamilelik dönemi her şeye çok dikkat edilmesi gereken bir dönem. Yenilen yemekten içilen suya her şeye ekstra özen gösterilen bu dönemde beslenmenin nasıl olması gerektiğini bebek bekleyen aileler çok merak ediyor.

Bu dönemde hem annenin hem bebeğin sağlığı için beslenme konusu oldukça önemli hale geliyor. Anne adayının kilosu bu dönemin yakından takip edilmesi gereken verilerinden biri.

Hamilelik boyunca kilonun doktor kontrolünde takibine önem verilmesi gerekiyor. Hem annenin hem bebeğin sağlığı açısından kilo oldukça mühim bir etken.

Uzmanlara göre hamilelik sürecinde annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Daha hamileliğin ilk ayından itibaren annenin yeme alışkanlıkları bebeğin hayatı boyunca yeme alışkanlıklarını etkiliyor.

Hamilelik döneminde dikkat etmeniz gereken aşırı ya da az beslenmek. Aşırı besin alımı sonucunda geç doğum veya anne karnında ölüm meydana gelebilirken az beslenme ise annede anemi, diş çürüklüğü gibi hastalıklara neden olabiliyor.

Az beslenme sonucu anne adayı yeterince besin alamadığı için annede çeşitli hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

İlk 3 ay bebek tüm ihtiyacını anneden karşılıyor. Bu yüzden bu dönemde anne adayının beslenmesinde değişiklik yapması gerekmiyor.

Bu birinci trimester dönemde anne her zamanki gibi beslenmeye devam edebilir.

Birinci trimester dönemden sonra ise beslenme daha önemli hale geliyor. Üçüncü aydan itibaren anne adayının kalori miktarını normale göre artırması gerekiyor.

Anne adayı, 3-6 aylık dönemde 340 kalori daha fazla alması gerekirken 6-9 aylık dönemde ise 450 kalori daha fazla almalı.

Hamilelik sürecinde yenilmesi gereken bazı besinler var. Bu besinleri anne adayının hem kendi hem bebeğin sağlığı için öğünlerine eklemesi şart.

  • Süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyumu yüksek besinler hamilelik boyunca tüketilmeli.

  • Her gün 1 yumurta yemeye özen göstermek gerekiyor.

  • Bir öğünde mutlaka etli sebze veya kuru baklagil yemeği yenmeli.

  • C vitamini bu dönemde ekstra bir öneme sahip olduğu için bol bol C vitamini içeren meyve ve sebze yenmesi gerekiyor.

Anne adayının bu dönemde uzak durması gereken birçok yiyecek de bulunuyor.

  • Bu dönemde sigara ve alkol kullanılmaması gerekiyor.

  • Olabildiğince hazır ve katkı maddesi içeren yiyecekler tüketmemeye dikkat edilmeli.

  • Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekler yenmemeli.

  • Gazoz ve kola gibi içecekler hamilelerin tüketimine uygun değil.

Hamilelik sürecinin özellikle ilk 28 günü folik asit kullanımı çok önemli. Bu dönemde folik asidi anne adayı besinlerle karşılayamıyor. Bu sebeple hamileliğin ilk 3 ayında folik asit kullanılması gerekiyor.

Folik asit, annenin kan volümünü artırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca bebeğin nöral tüp deformasyonlarını önlemek için de kullanılması gerekiyor.

Mide bulantısı, hamileliğin bir gerçeği. Özellikle ilk üç ayda yaşanan hormonal değişiklikler mide bulantısı yapabiliyor. Bu bulantıları azaltmak için leblebi, çubuk kraker veya galeta gibi besinler tüketilebilir.

Yine bulantıların yoğun olduğu dönemde asitli içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durmak gerek. Gün içinde bol su tüketmek de ihmal edilmemeli. Yağlı ve kızarmış yiyecekler de mide bulantısını artırıyor. Bu yüzden kızartmalardan bu dönemde uzak durmak daha iyi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir