ABD Adalet Bakanlığı, Mültecilerin Ülkeye Kabul Edilmesi Kararını İstiyor
ABD Bölge Yargıcı Jamal Whitehead, “düzenlenmiş ve onaylanabilir” seyahat planı olan mültecilerin ülkeye kabul edilmesine ilişkin temyiz mahkemesi kararının ardından, Adalet Bakanlığı’nın bu karara karşı iddialarını dinledi.
ABD Adalet Bakanlığı avukatlarından David Kim, Trump’ın kararnameyi imzalamasından sonraki iki hafta içinde ABD’ye seyahat planı bulunan yaklaşık 160 mülteci için geçerli olduğunu savundu.
Yargıç Whitehead, Trump yönetiminin ABD’ye seyahatlerini askıya aldığı yaklaşık 12 bin mültecinin ülkeye kabul edilmesine karar verdiğini belirtti.
2023’te eski ABD Başkanı Joe Biden tarafından atanan Whitehead, ABD yönetiminin büyükelçilikler dahil olmak üzere kurum ofisleri ve personeline, mahkeme kararıyla korunan mültecilerin dosyalarında sürecin işletilmesine devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yargıç ayrıca, izinleri bulunan mültecilerin ülkeye kabulünü kolaylaştıracak adımları “derhal atmaya” çağırdı.
Trump Kararının Ardından Neler Yaşandı?
Trump yönetimi, ABD’ye 20 Ocak’tan önce seyahat etmeleri onaylanan mültecilerin giriş izinlerini askıya almıştı.
ABD medyası, Trump’ın kararından etkilenenler arasında, eski Başkan Joe Biden ve yönetiminin 2021’de Afganistan’dan çekilmesinin ardından başlattığı program kapsamında ABD’ye yerleşme izni verilen 1600’den fazla Afgan’ın bulunduğunu belirtti.
Bölge Yargıcı Whitehead 25 Şubat’ta, Trump’ın bu kararını geçici olarak durdurmuştu. Trump yönetimi, ardından temyiz mahkemesine başvurdu ve mahkeme, 20 Ocak’tan önce “düzenlenmiş ve onaylanabilir” seyahat planı olan mültecilerin ülkeye kabul edilmesine karar verdi.
Adalet Bakanlığı bu kategorideki mülteci sayısını yaklaşık 12 bin kişi olarak belirledi.