TCMB: Üretici ve tüketicinin ödediği fiyatlarda ciddi farklılıklar var

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar son senelerde hem tüketicilerin hem de ekonomi yönetiminin en büyük gündem maddelerinden biri durumuna geldi. Taze meyve ve sebzelerde mevsimsel değişimler ve arz-talep dengesizlikleri nedeniyle yaşanan fiyat oynaklığı, enflasyon beklentilerini de negatif yönde etkiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Meyve-Sebze Piyasaları için Alternatif Göstergeler” Ekonomi Notu’nda meyve ve sebze grubuna dair gelişmelerin takibinin gerek gıda güvenliği gerekse sepet ağırlık yapısı göz önüne alındığında enflasyon açısından önemli olmasına rağmen mevcut veri setleri ve göstergelerin oldukça sınırlı olduğunun bilindiğine dikkat çekti.

TCMB’nin çalışmasında, bu dalgalanmaların daha yakından takip edilmesi için Hal Kayıt Sistemi (HKS) verilerini baz alarak yeni öncü göstergeler geliştirdi.

FİYAT DALGALANMALARINDA YENİ GÖSTERGE 

Gıda ve alkolsüz içecekler, TÜFE sepetinin yaklaşık yüzde 25’ini oluştururken, bu sepet içindeki meyve-sebze grubu fiyatlarının büyük oranda mevsimsel dalgalanmalar gösterdiği biliniyor.

TCMB’nin son çalışmasına göre, taze meyve-sebze arz ve fiyat gelişmelerini takip edebilmek için HKS bazlı miktar ve fiyat endeksleri oluşturuldu. Bu endeksler, enflasyon tahminlerinde daha doğru öngörüler sunarak para politikası kararlarına önemli bir katkı sağlayabilir.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ARASINDAKİ FARK AÇILIYOR

HKS’ye göre, üreticinin elinden çıkan fiyat ile tüketicinin ödediği fiyat arasında ciddi farklar yer alıyor. Çalışmada, bu farkın en büyük sebepleri arasında lojistik maliyetleri, aracılar ve düşük depolama kapasitesinin olduğu aktarılıyor. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin üretim üzerindeki etkisi sebebiyle arz miktarlarında ani düşüşler yaşanabiliyor ve bu da fiyatları yükseltiyor.

Related Posts

Türkiye ile İngiltere arasında yeni dönem: Serbest Ticaret Anlaşması güncelleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İngiltere İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğini belirterek “Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamaya hazırız” dedi. Bolat, İngiltere’nin Türkiye’nin üçüncü büyük ihracat pazarı olduğunu söyledi.

ABD ve Çin’den gelen açıklamalar kriptolara yaradı: Bitcoin yüzde 3 arttı

ABD ve Çin’den gelen açıklamalar kriptolara yaradı: Bitcoin yüzde 3 arttı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Ankara’nın sabır taşı çatladı

Türk diplomasisinin Kıbrıs’ta 50 yıldır neyle uğraştığını size örnekleriyle anlatayım mı? Üstelik öyle çok eskilere gitmeye gerek yok. Dumanı üstünde tüten gelişmelerden bahsedeceğim. Rumlara denildi ki… “İki halkın kaynaşması için kuzey-güney yönlü yeni sınır kapıları açalım. ” Rumlar dedi ki… “Açalım ama Rum vatandaşlarının yolunu kısaltmak için doğu-batı yönünde olsun.” Rumlara denildi ki… “ Ada’daki mayınları temizleyelim. ” Rumlar dedi ki… “Siz bizi işgal edersiniz, temizlemeyelim.” Rumlara

Borsa günü yükselişle tamamladı (6 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 22,49 puan artarken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,21 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,04 …

Çin antik bilgiyi teknolojiye aktardı: Sohar Max başardı

2012 yılında denize indirilen Sohar Max, dünyanın en büyük maden taşıyıcılarından biri olarak Valemax sınıfı gemiler arasında yerini aldı. Bu 400 metrelik deniz devi, aradan geçen 13 yılın ardından şimdi bambaşka bir kimlikle yeniden gündemde. Çin’in …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir