Sebze ve meyve tüketilmesi gribe yakalanma riskini azaltıyor!

Grip Sezonuna Hazırlıklı Olun!

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü’nden Diyetisyen Yağmur Gökçen Sezer Ak, grip sezonu öncesinde alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirme yaptı. Grip, özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında sıkça karşımıza çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Sezer Ak, grip aşısının önemine vurgu yaparak, kişisel hijyen kurallarına uymak, sık sık elleri yıkamak ve sosyal mesafeyi korumak gibi önlemlerin hastalığın yayılmasını engellediğini belirtti.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine dikkat çeken Sezer Ak, A, C, D ve E vitaminlerinden zengin besinler tüketmenin bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Günlük en az 400 gram sebze ve meyve tüketmenin gerekliliğine işaret eden Sezer Ak, bu besinlerin mevsimine göre seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapmanın bağışıklık sistemini güçlendireceğini ifade eden Sezer Ak, tütün ve alkol kullanımından kaçınılması gerektiğini belirterek, sağlıklı beslenmenin virüslere karşı savaşmada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynadığını söyledi. Beslenme çeşitliliğinin artırılması ve her besin grubundan yeterli düzeyde tüketilmesinin gerekliliğine değinen diyetisyen, hazır paketli ürünlerin tüketimini azaltılması ve evde yemek yapma alışkanlığının kazanılmasının önemine dikkat çekti.

Grip dönemlerinde kalabalık ortamlardan kaçınılmasının hastalığın yayılmasını engelleyici etkisinin büyük olduğunu vurgulayan Sezer Ak, her bireyin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.