Nadia Murad’dan Musk’a yanıt: Ezidilere yapılanlar kimsenin başına gelmemeli

Ezidi İnsan Hakları Savunucusu Nadia Murad, Elon Musk’ın Yorumlarına Yanıt Verdi

ABD’li milyarder Elon Musk’ın, “Ezidilerin başına gelenler bir gün Avrupa’nın da başına gelebilir mi?” sözlerine, Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad’dan güçlü bir yanıt geldi. IŞİD’in Irak’ta gerçekleştirdiği Ezidi Soykırımı’ndan kurtulan ve Nobel Barış Ödülü sahibi olan Murad, Musk’a “IŞİD’in bize yaptığı vahşet, barbarlık ve insanlık dışı uygulamalar kelimelerle tarif edilemez. Ezidilere yapılanlar hiçbir topluluğun başına gelmemesi gereken şeylerdir” şeklinde cevap verdi.

‘Tek Bir Açıklama veya Görüntüyle Anlatılamaz’

Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Murad, Musk’ın sorusuna X platformu üzerinden karşılık verdi. Murad, Ezidilere yapılan soykırım ve insanlık dışı uygulamaların, hiçbir topluluğun maruz kalmaması gereken bir trajedi olduğunu vurgulayarak, “Yaşananlar çok daha derin ve kelimelerle anlatılamayacak kadar acı verici. IŞİD’in bize yaptığı vahşet, barbarlık ve insanlık dışı uygulamalar tarif edilemez. Ezidilere yapılanlar hiçbir topluluğun başına gelmemeli. Erken belirtileri gözlemleyerek soykırım ve cinsel köleliği önleyebiliriz” dedi.

Musk, Grok’a Ne Sordu?

Elon Musk, kendi sosyal medya platformu X’te Ezidiler hakkında yapay zeka Grok ile bir diyalog başlattı. Musk, Grok’a “Ezidilerin başına ne geldi?” diye sorduğunda, Grok Ezidileri tanıtarak, “Ezidiler, 2014’te Irak’ın Şengal bölgesinde ciddi şiddet ve baskıya maruz kalan dini-etnik bir azınlıktır” yanıtını verdi.

Grok, 2014 yılında IŞİD’in Ezidi toplumuna yönelik gerçekleştirdiği soykırımı detaylandırarak, “Saldırı, ciddi can kaybına, zorla dini değişime, binlerce Ezidi kadının ve çocuğun cinsel köleliğe ve kaçırılmasına sebep oldu. Ayrıca yaklaşık 50 bin kişi sığınak arayışında Şengal Dağı’na ve diğer bölgelere kaçtı” ifadelerini kullandı.

Grok, IŞİD üyelerinin bazılarının Avrupa’ya kaçtığını ve bazılarının Avrupa’ya geri döndüğünü belirtti. Musk, bu yanıtı paylaşarak, “Ezidilerin maruz kaldığı olayların Avrupa’ya sıçraması mümkün mü?” şeklinde bir soru yöneltti.

(ALINTI)

Related Posts

ABD’deki mahkûmlara Peru zindanlarının kapısı aralandı

Peru Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Juan Alcántara, ABD ve diğer ülkelerden gelen yabancı mahkumların Peru cezaevlerinde barındırılması olasılığına hükümetin karşı çıkmadığını açıkladı. Bakan, bu durumun uluslararası sözleşmelere uygun olması halinde …

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.

İmamoğlu’ndan videolu ‘diploma’ paylaşımı: Namertlik sökmez

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, diplomasının iptal edilmesine ilişkin sosyal medya hesabından bir video yayımladı.

Suriye-İsrail anlaşması belirginleşiyor

Suriye’de Esed rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesiyle birlikte Golan Tepeleri’nin Suriye tarafında kalan tampon bölgeyi işgal eden İsrail ile Şam yönetimi arasındaki müzakereler sona yaklaşıyor.

Tadilat felaketi: Bir kıvılcım ormanı, mahalleyi kül etti

İzmir’in Bornova ilçesindeki orman yangınında zarar gören alan dronla havadan görüntülendi.

Saraçhane davası ertelendi

Bir kısım sanık müdafilerinin derhal beraat kararı verilmesi yönündeki taleplerinin tüm sanıkların dinlenilmemiş olması ve yargılama sonunda verilecek karar olması nedeniyle bu aşamada reddine karar verildi.