Dondurulmuş gıda ve margarin sektöründe yer alan Kerevitaş, 2050 yılı için “net sıfır” karbon salımı hedefliyor. Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, “Gıdada tüm kayıpları kaynağından, yani ‘tarladan’ başlayarak önlemeyi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamayı ve onarıcı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Kerevitaş, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Karbonsuzlaşma yol haritası kapsamında pek çok projeye imza atan Kerevitaş, sürdürülebilirlik projelerini 2050 yılına kadar “net sıfır” olma hedefiyle uyumlu hale getiriyor.
2021 yılını baz alarak oluşturduğu karbonsuzlaşma yol haritası doğrultusunda çalışan Kerevitaş, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen önlemler sayesinde üretim başına karbon emisyon yoğunluğunu yüzde 26 azalttı.
Ayrıca bilime dayalı ve iklim hedefleriyle uyumlu bir net sıfır stratejisi geliştiren Kerevitaş, bu kapsamda 9 farklı enerji verimliliği ve yönetimi projesini tamamladı.
“Topraktan Tabağa Sıfır Gıda Kaybı” iş modeliyle tüm değer zincirinde gıda atığını sıfıra indirmek için çalışan Kerevitaş, bu projeyle çiftçileri sürdürülebilir tarım uygulamaları hakkında bilinçlendirmeyi hedefliyor.
Bu iş modeli ile döngüsel bir sistem kurarak atıkların azaltılması hedeflenirken yeni ham maddeye olan ihtiyacın da azaltılması sağlanıyor. Üretimde oluşan gıda atıklarının büyük bir bölümü hayvancılık alanında yeniden kullanılırken, kalanı ise biyogaz tesislerinde enerji elde etmek için yeniden değerlendiriliyor.
Bu yıl sözleşmeli çiftçi oranını yüzde 79’a çıkaran Kerevitaş, sözleşmeli ham madde satın alma oranında da yüzde 82,5 rakamına ulaştı.
Değer zincirinde kadın çiftçilerin sayısının artırılması hedefleniyor
Sözleşmeli kadın çiftçileri destekleme hedefiyle 2022 yılında hayata geçirilen ‘Tarımın Kadın Yıldızları’ projesinde de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da desteklediği bu projeyle Türkiye’nin en büyük tarımsal ham madde tedarikçilerinden biri olan SuperFresh markası için sözleşmeli kadın çiftçilere 2025 yılına kadar 5 bin ton yaş meyve sebze alım garantisi verilmesi ve bu sayede 35 milyon TL tutarında değer yaratılması amaçlanıyor.
Proje kapsamında Manisa, Eskişehir, Afyon, Konya, İzmir, Bursa ve Hatay illerindeki kadın çiftçilerden 2022 yılında 1.643 ton alım yapıldı ve 8 milyon TL’ye yakın değer yaratıldı. Ayrıca projeyle önümüzdeki üç yıl içinde tedarik zincirindeki kadın çiftçi oranının yüzde 100 arttırılması da hedefleniyor.