Gece uykusunun arkasındaki sır

Gençlerin Uyku Alışkanlıkları ve Bilişsel Performansları Arasındaki İlişki Araştırıldı

İngiltere ve Çin’den bilim insanları, araştırma kapsamında 9-14 yaş aralığındaki 3 bin 222 gencin uyku alışkanlıklarını inceledi.

Çalışmada gençler, gece uyudukları süreye göre ‘en kötü uyku alışkanlıklarına sahip olanlar (ortalama 7 saat 10 dakika)’, ‘en iyi uyuyanlar (7 saat 25 dakika)’ ve ‘orta seviyede uyuyanlar (7 saat 21 dakika)’ olarak üçe ayrıldı.

Çalışmada, üç grupta da büyük farklar gözlemlenmezken en iyi uyuyanların okuma, problem çözme ve odaklanma gibi bilişsel testlerde daha yüksek performans gösterdiği tespit edildi.

Cambridge Üniversitesi’nden Klinik Nöropsikolog Prof. Barbara Sahakian, “Uyku süreleri arasındaki fark küçük olsa da, beyin yapısı ve görev performansı açısından belirgin değişiklikler gözlemledik” dedi.

Araştırmada, en uzun uyuyan grubun daha büyük beyin hacmine, daha düşük kalp atış hızına ve daha yüksek beyin bağlantısı seviyelerine sahip olduğu kaydedildi.

Katılımcıların yüzde 39’unun en kötü uyuyan gruba dahil olduğu vurgulanırken, uzmanlar düzenli uyku alışkanlığının ergenlikteki beyin gelişimi için kritik olduğuna dikkat çekti.

Related Posts

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Samsun’da Normal Doğumun Önemi Sempozyumu Düzenlendi

Samsun’da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla “Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu” gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda, alanında uzman hekimler ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir