Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’de üzerinde anlaşmaya varılan borç limiti yasasının, önemli mali zorlukları ele almadığını yazdı. Fitch, ABD’nin borç limiti anlaşmasına yönelik yayımladığı özel bir raporda, “borç limiti anlaşması” olarak bilinen Kongre tarafından kabul edilen Mali Sorumluluk Yasası’ndaki harcama kesintilerinin yetersiz olduğu ve ABD’nin mali açığının büyümeye devam edeceği tahmin ettiklerini yazdı.
Son açıklanan verilere göre ABD’nin 2022 yılının son çeyreğinde toplam kamu borcu 31 trilyon 458 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu tutar 2021 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen 31 trilyon 400 milyon dolarlık kamu borcu üst sınırının hemen üstünde yer alıyor. ABD’nin bu üst sınırı aşması durumunda kamu borçlarını ödemek için tekrar borçlanamayacak olması, piyasalarda doların sahibinin temerrüde düşeceği korkusunu yaratmıştı.
Fitch’in son tahminlerine göre, ABD’nin genel devlet borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının 2025 yılında yaklaşık 6 puan artarak, GSYH’nin yüzde 118’i aşacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Mali Sorumluluk Yasası’nın kabul edilmesinin borç limitinin Ocak 2025’e kadar askıya alınmasına yardımcı olduğu, ancak harcama önlemlerinin büyük ölçüde isteğe bağlı harcamalarla sınırlı olduğu ve bu nedenle etkisinin sınırlı olduğu ifade edildi.
Açıklamada, bu yılki genel devlet açığının 2022’ye göre 2,6 puan artarak GSYH’nin yüzde 6,3’üne yükseleceği ve bu oranın 2024’te yüzde 6,6’ya, 2025’te ise yüzde 6,9’a çıkmasının beklendiği belirtildi. Yüksek faiz oranlarının da faiz harcamalarını artırdığına dikkat çekilerek, genel devlet faizinin gelire oranının 2025’te yüzde 10’a çıkması öngörüldü. Ayrıca, mevcut vergi indirimleri ve harcama limitlerinin planlanan bitiş tarihlerinin belirsiz olduğu ve vergi artışları veya harcama kısıntıları konusundaki isteksizliğin ABD genel devlet borç oranının istikrara kavuşturulmasını zorlaştırdığı ifade edildi.