Elektrik faturalarında yeni dönem başladı

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) edinilen bilgiye göre; 41 milyon civarındaki mesken elektrik abonesinin yaklaşık yüzde 3’üne karşılık gelen 1.2 milyon abone, yeni sistemde üst dilime girecek. Kış mevsiminde kombi, yazın klima tüketimleri dönemsel olarak eklense bile yıllık tüketimde belirleyici olması beklenmezken, elektrikli otomobili olanların site, apartman gibi yerlerde ortak genel kullanıma açık şekilde aracını şarj etmesinin, mesken bazında enerji tüketimini etkilememesi öngörülüyor. Ancak, müstakil evlerde durum değişecek.

Diyaliz kapsamda değil

Yıllık tüketimi 5 bin kWh’in altında olan aboneler için herhangi bir zam olmayacak. Örneğin bir aylık faturası 2 bin TL, bir ay 3 bin TL gelmiş ama yıllık tüketimi 5 bin kWh’yi geçmemiş meskenlerin tarifesi değişmeyecek. Limiti geçmediği halde üst tarifeye geçtiğini düşünün vatandaşlar, EPDK’ya başvurarak hatayı düzelttirebilecek.

Camiler, cemevleri, diğer ibadethaneler, dernekler, vakıflar (bunların ticari faaliyet gösteren işletmeleri hariç), şehit aileleri, muharip/malul gaziler, köy içme suları için kullanılan elektrik, AFAD’a ait geçici barınma merkezleri, elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ve benzeri mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olan aboneler düzenlemenin kapsamına girmeyecek.

Hangi cihaz ne kadar harcıyor?

Yeni dönemde, evlerdeki hangi cihazın ne kadar elektrik harcadığı da önemli olacak. EPDK’nın buzdolabı, TV, ütü gibi cihazlar üzerinden yaptığı güncel hesaplamalara göre, E enerji sınıfı verimsiz cihazlar aylık yaklaşık 183,96 kWh, günlük 6,13 kWh gibi bir tüketime neden oluyor. Bunun da faturaya yansıması 381,23 TL oluyor. EPDK verilerine göre bazı cihazların aylık ortalama elektrik tüketimi şöyle:

Buzdolabı 31.6 kWh, bulaşık makinesi 10.2 kWh, çamaşır makinesi 7.2 kWh, LCD-LED TV 7.05 kWh, fırın 16.25 kWh, kombi 11.52 kWh, elektrikli süpürge 6 kWh, aydınlatma 28.8 kWh, saç kurutma makinesi 1.38 7.2 kWh.

Related Posts

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Borsa güne yükselişle başladı: 9 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,10 yükselişle 10.008,49 puandan başladı.

Faiz gelirlerini azaltacak karar Resmi Gazete’de: Rekor vergi alınacak!

Mevduat ve yatırım fonlarıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 17,5’e, 1 …