Edirne Silis Kumu Dünya Çapında İhracat

Edirne’nin Süloğlu ilçesindeki ocaktan çıkartıldıktan sonra bir maden firması tarafından işlenen silis kumu, su arıtma tesislerinde kullanılmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

İlçedeki ocaktan iş makineleri yardımıyla çıkartılan tonlarca kum, kamyonlarla işleme tesisine getiriliyor.

Burada işleme bandına giren kum taneleri, su ile yıkanıp boyutlarına göre ayrıştırıldıktan sonra sıcak havayla kurutulup kullanıma hazır hale getiriliyor.

Düzenli olarak laboratuvar testlerinden geçirilen silis kumu, gelen taleplere göre sınıflandırılıp yurt içi ve yurt dışındaki içme suyu tesislerine satılıyor.

“TSE 12904 standartlarına göre eleyip işliyoruz”

Firma müdürü Ali Çildoğan, AA muhabirine, ilçedeki ocaktan çıkartılan kumun çok az miktarda kil içerdiğini, bu özelliğin kumun kalitesini ortaya koyduğunu söyledi.

Ocaktaki kum yığınlarından aldıkları malzemeyi işleme tesisine getirdiklerini anlatan Çildoğan, “Kamyonlarla tesise gelen kumu TSE 12904 standartlarına göre eleyip işliyoruz. TSE 12904 standardına uygun kum içme suyu tesisleri ve atık su arıtma tesislerinde kullanılır.” dedi.

Çildoğan, silis kumunun doğal ufalanma ile oluştuğunu ve üzerinin midye taşıyla örtülü olduğunu ifade etti.

Yüksek sertlikte olan silis kumunun üzerindeki taşların kaldırılmasıyla ocaktan çıkartıldığını dile getiren Çildoğan, şunları kaydetti:

“Bulunduğumuz bölge kıta sahanlığı olarak yaşlı bir kıta. Burası çok eski kıtasal bir yer olduğu için buradan çıkartılan silis kumu çok temiz durumdadır. Çok az oranda kil içermektedir. İçerisinde demir oksit ve mangan olmadığından dolayı oksijenle bir reaksiyon geçirmiyor ve kumun rengi değişmeyip beyaz kalıyor. Silis kumu ocaktan çıktığı zaman dahi eser miktarda kil bulunmakta olup, organik madde ve tuz içermemektedir. Bu özelliği ile arıtma tesislerinde yosunlaşmaya yol açmaz ve filtrelerin tıkanmasını önler. Silisyum oranı yüksek olduğu için de içme suyu ve arıtma tesislerinde gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır.”

Ali Çildoğan, uzun yıllardan beri dünyanın farklı coğrafyalarına kum ihracatı yaptıklarını dile getirdi.

Pek çok ülkedeki içme suyu tesisinde Edirne’den giden kumların kullanıldığını ifade eden Çildoğan, ” İtalya’dan Senegal’e, Katar’dan Irak’a kadar pek çok ülkeye filtre kumu yolluyoruz. Bu sayede ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz. Her geçen yıl da talep artıyor.” diye konuştu.

Plaj kumu olarak da ilgi görüyor

Çildoğan, işlenen kumun plaj kumu olarak da kullanıldığını ifade etti.

Her yıl kamyonlarca kumu sahil bölgelerine yolladıklarını belirten Çildoğan, “Başta Antalya ve Muğla olmak üzere pek çok sahil kentindeki oteller bizden kum alarak plajlarda bu kumu kullanıyor. Doğal bir kum olduğu için tercih ediliyor. Beyaz ve krem tonlarda olan kumun içinde herhangi bir organik madde bulunmuyor.” dedi.

Related Posts

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Borsa güne yükselişle başladı: 9 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,10 yükselişle 10.008,49 puandan başladı.

Faiz gelirlerini azaltacak karar Resmi Gazete’de: Rekor vergi alınacak!

Mevduat ve yatırım fonlarıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 17,5’e, 1 …