Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kalp Hastalarına Yaz Aylarında Öneriler

Yaz aylarında sıcak havanın kalp damar sistemi üzerinde oluşturduğu etkilere dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, özellikle yaşlı kalp hastalarının bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor. Sıcaklığın artmasıyla vücudun ısıyı dışarı atmaya çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Turhan, kan damarlarının genişleyerek kan basıncının düşmesine neden olduğunu ve bu durumun kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabileceğini söylüyor.

‘VÜCUT SICAKLIĞINDAKİ ARTIŞ DAMARLARDA GENİŞLEME YAPABİLİR’

Prof. Dr. Turhan’a göre yaz aylarında vücuttaki aşırı terleme, kanındaki bazı önemli maddelerde azalmaya ve sıvı kaybına neden olabilir. Bu durum ise vücut sıcaklığının artmasıyla kan damarlarında genişlemeye yol açarak kalp ve beyin gibi hayati organlara az kan akışına neden olabilir. Yaz aylarında terlemenin ve sıvı kaybının artmasıyla kan yoğunluğunun artabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, bu durumun kalp krizi ya da inme gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini dile getiriyor.

‘GÖĞÜS AĞRISI, GÖZ KARARMASI VE BİLİNÇ BULANIKLIĞINA DİKKAT’

Prof. Dr. Turhan, özellikle kalp ve kalp damar hastalıkları olanların sıcak havalarda belirli şikayetlere dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor:

  • Göğüs ağrısı, özellikle kalp hastalarında sık görülen bir şikayettir.
  • Sıcak hava ve nem kalbin iş yükünü artırarak nefes almayı zorlaştırabilir, özellikle kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalarında.
  • Dolaşımın zorlaşmasıyla bacaklarda şişlik gelişebilir, özellikle kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalarında.
  • Sıcaklık artışına bağlı olarak göz kararması, baş dönmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir, özellikle yaşlılarda ve ciddi kalp hastalığı olanlarda.
  • Hızlı kalp atışı, ritim bozuklukları, çarpıntı gibi belirtilere dikkat edilmelidir.

‘KALP KRİZİ RİSKİ ARTAR’

Prof. Dr. Turhan, sıcaklık ve neme bağlı aşırı terleme sonucunda vücutta sıvı ve mineral kaybının kalp hastalarında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Aşırı terlemeyle birlikte sıvı kaybının damar içi sıvı miktarında azalmaya neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turhan, bu durumun kalp krizi riskini artırabileceğini ifade ediyor.

‘KALP HASTALARI YAZIN GÜNDE 2-2.5 LİTRE SU TÜKETEBİLİR’

Yaz mevsiminde kalp hastalarının yeterli su tüketmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Turhan, önerilerde bulunuyor. Günde ortalama 2-2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Turhan, ancak bu miktarın hastanın durumuna göre değişebileceğini söylüyor.

‘YEMEKTEN HEMEN SONRA DENİZE GİRMEYİN’

Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının egzersiz yaparken dikkat etmeleri gereken noktalara da değiniyor. Özellikle sıcak saatlerde yapılan egzersizlerin riskli olabileceğini belirten Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının egzersiz saatlerini sabahın erken veya akşam saatlerine denk getirmelerini öneriyor.

Prof. Dr. Turhan’ın egzersiz yaparken önerileri:

  • Havanın en serin olduğu saatlerde egzersiz yapılmalı.
  • Soğuk suya ani girişlerden kaçınılmalı, yavaş yavaş girilmeli.
  • Denize ya da havuza uygun saatlerde girilmeli, güneşten koruyucu kullanılmalı.
  • Su tüketimi yeterli olmalı, aç karnına veya yemek sonrası suya girilmemeli.
  • Uzun mesafeli yüzüşler yerine kısa ve hafif tempolu yüzüşler tercih edilmeli.

Related Posts

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.