Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Doğru Tatlı Tüketimi İle Sağlıklı Kalın

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketiminin tamamen kesilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin yüzde 10’undan azı ilave şekerden gelmeli. Bu da bayramda günde 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlı ile sınırlandırılmalı” diyor. Porsiyon kontrolünün önemine dikkat çeken Turan, “4 dilim baklava ile 1 dilim aynı şey değil, porsiyon kontrolü her şeydir” ifadelerini kullanıyor.

Tatlıyı Günün Erken Saatlerinde Tüketin

Araştırmalar, tatlıların öğle yemeğinden sonra tüketildiğinde vücudun şekeri daha iyi tolere ettiğini gösteriyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Gece saatlerinde metabolizma yavaşlar, tatlı yemek bu saatlerde yağ depolanmasını artırabilir. Tatlıyı gün içinde, özellikle öğle sonrası küçük bir atıştırmalık şeklinde tüketmek en sağlıklısıdır” diyor. Tatlı sonrası sindirim rahatsızlıklarını azaltmak için, kısa bir yürüyüş öneriyor.

Tatlıyla Birlikte Çay-Kahve Tüketiminde Dikkatli Olun

Bayram ikramlarının ardından çay ve kahve tüketiminin mide hassasiyeti ve demir emilimi açısından önemli olduğunu belirten Diyetisyen Turan, çay veya kahvenin tatlı ile birlikte tüketilebileceğini ancak demir emilimini engelleyebileceğini söylüyor. Özellikle diyabet hastalarının tatlı tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Protein ve Şeker Dengesi Önemli

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, protein ve şekerin birlikte sindirilmesinin zor olabileceğini belirterek, “Etli yemeklerin ardından hemen şerbetli tatlı yemek mideyi zorlar. Tatlıyı ana yemekten sonra ara öğün olarak tüketmek ya da ayrı bir zaman diliminde yemek daha doğrudur” diyor.

Tatlıyı Dengelemek İçin Öneriler

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketildiğinde yanında protein veya lifli besinler alınmasının önemli olduğunu belirterek, “Bu denge, kan şekerinin ani yükselmesini önler. Ayrıca tatlıyı planlayarak yemek, öğünlerdeki diğer karbonhidratları azaltmak gibi stratejiler çok işe yarar” diyor. Turan, sağlıklı bir sindirim sistemi için su tüketimi, probiyotik gıdalar ve doğal besinlerin önemini vurguluyor.

Tatlıyı Dengelemek İçin Hareket Edin

Tatlı tüketiminin ardından yapılacak kısa bir yürüyüşün, şekerin emilimini hızlandırabileceğini belirten Diyetisyen Turan, “Tatlı krizlerinin zararını azaltmak için harekete geçmek önemlidir. Ne zaman, ne kadar ve nasıl tüketileceğini bilerek sağlıklı bir denge kurabilirsiniz. Bu bayram tatlı keyfiniz sağlığınızı gölgelemesin!” diyor.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.