Mersin’deki Morca Mağarası’nda araştırma yaparken yaklaşık bin metre derinlikte rahatsızlanan ABD’li mağaracı Mark Dickey, 10 gün süren kurtarma operasyonu sonrası yüzeye çıkarıldı.
Dickey, 2 Eylül mağarada rahatsızlanmıştı.
Sedye ile adım adım yüzeye çıkarılan Dickey, 12 Eylül’ün ilk dakikalarında mağaradan çıkarıldı.
Amerikalı mağaracı yüzeyde ‘Sıfır metreye hoş geldin’ pankartı ile karşılandı.
Hastalandığında aklından geçen şeyin, ‘yaşayacak mıyım’ olduğunu söyleyen Dickey ilk günleri şöyle anlattı:
“Bu o kadar ciddi değil diye düşündüm. Tamam biraz kan var ama bu bakteriyel bir şey. Bir enfeksiyon sadece diye düşündüm.
“Sonra kan kusmaya başladım ve gidere daha fazla kan gelmeye başladı. Daha sonra bilincim gidip gelmeye başladı ki o noktada, Öleceğim herhalde diye düşündüm”
Dickey hayatını kurtaran şeyin nişanlısının mağara yüzeyi ile buldunuğu derinlik arasında yaptığı “inanılmaz” iniş çıkış olduğunu söyledi. Türk kurumların ve yetkililerin hızlı müdahalesini de etken olarak saydı.
Türk ekip tarafından mağaradan çıkarılan Dickey, bölgede bekletilen sağlık ekibi tarafından ilk muayenesi yapıldıktan sonra helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi’ne götürüldü.
Mark Dickey, Morca Mağarası’nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için yapılan bir keşif gezisine liderlik ediyodu.
Dickey’in ekip arkadaşlarından biri, yetkililerden yardım istemek için mağaranın içerisinde, hastalandığı yerin 500 metre ilerisindeki 7-10 saat arasındaki mesafedeki sabit telefon hattına ulaşmak için harekete geçti.
Dickey’in nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisini iyi hissedebilmesi için müdahalelerde bulundu.
3 Eylül’de telefona ulaşan ekip arkadaşı, yetkililerden yardım talebinde bulundu. Yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.
Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan da kurtarma ekipleri gönderildi.
ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Dickey’e 4 Eylül’de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı.
1040 metre derinlikte tedavisine başlanan Dickey’e, 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı.
AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik profesyonel kurtarma ekipleri, Toros Dağı’nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişinde kamp kurdu.
Dickey’in mağaradan çıkartılabilmesi için kurtarma hazırlıkları yapıldı. Girintili çıkıntılı ve yan yollarla ulaşılan mağaraya uzman ekipler, sağlam kayalara iplerle bağlantı noktaları döşedi.
Hazırlıklarını tamamlayan kurtarma ekibinde yer alan Bulgar ekibi, Dickey ile ilk teması sağladı.
Kan verilip serum bağlanan Dickey, doktorların da onayı ile 9 Eylül’de çıkışa geçti. 7 ayrı bölüme ayrılan mağarada sedye ile adım adım taşınan Dickey, bu gece yarısı mağaradan çıkarıldı.
Bölgede bekleyen sağlık ekibi tarafından muayene edilen Dickey, helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi’ne götürüldü.