1 milyon hanenin elektriği çöpten

Biyokütle Tesislerinde Üretilen Enerjiyle 1 Milyon 277 Bin Hanenin Elektriği Karşılanıyor

Ankara – Evsel atıkların yanı sıra hayvansal ve tarımsal atıkların işlendiği 269 biyokütle tesisi sayesinde yıllık 1 milyon 277 bin 500 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, katı atık bertarafının ve atıklardan enerji üretiminin çevre koruma, enerji güvenliği ve istihdam açısından önemine vurgu yaptı.

Öner, Türkiye genelinde her gün 4 bin 500 çöp kamyonunun taşıdığı 90 bin ton atık çöpün olduğunu belirtti. Bu atıkların evsel, hayvansal ve tarımsal atıklardan oluştuğunu dile getiren Öner, bu atıkların 269 biyokütle tesisinde enerjiye dönüştürüldüğünü ifade etti. Metan gazının işlenmesiyle çöpten enerji üreten tesislerin 11 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Öner, “Yıllık 1 milyon 277 bin 500 hanenin elektriği de bu tesisler aracılığıyla üretiliyor.” dedi.

Öner, bertaraf edilmeyen atıkların halk sağlığı için tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, sektördeki zorluklara da dikkat çekti. Yatırımcıları sektörden uzaklaştıran mevcut yatırım ortamının önemine değinen Öner, YEKDEM fiyatının güncellenmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde sektörün kapanacağını ve dışa bağımlılığın artacağını ifade etti.

6 Milyar Dolarlık Yatırım

Öner, biyokütle tesisleri için YEKDEM fiyatının güncellenmesiyle nüfusu 750 binin üzerinde olan şehirlerde modern ve çevreci tesislerin kurulabileceğini aktardı. Ancak bu dönüşümün en az 6 milyar dolarlık bir yatırım gerektirdiğini belirten Öner, Türkiye’nin enerji üretiminde dışa bağımlılığını azaltacak bu tesislere sahip olabileceğini söyledi. Yerli ve yabancı pek çok grubun YEKDEM’in güncellenmesini beklediğini ve özellikle Çin firmalarının bu konuya büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.

Related Posts

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

Görenler gözlerini ovuşturdu!

1980’den 2003’e kadar üretilen ilk nesil Fiat Panda , hiçbir zaman ferahlık ile eşanlamlı olmadı. 3,41 metre uzunluğunda, 1,49 metre genişliğinde ve 1,43 metre yüksekliğinde olan bu araç, sade bir tasarıma ve işlevselliğe sahip mütevazı bir şehir …

Borsada büyük ralli: Dow endeksi 400 puan birden değer kazandı

New York borsası, günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 400 puan değer kazandı ve yüzde 0,91 artışla 44.494,94 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,11 azalışla 6.198,01 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 kayıpla 20.202,89 …

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …