Ünlü bilim insanı tarihte bir ilki gerçekleştirdi: Altın tozundan çok daha değerli

Altın Tozundan Daha Değerli Olan Ay Taşı Örnekleri İngiltere’ye Geldi!

Ünlü bilim insanı Mahesh Anand, Çin’den ödünç aldığı ve altın tozundan daha değerli olarak tanımladığı Ay taşı örneklerini ilk kez Dünya’ya getirdi.

Yaklaşık 50 yıl sonra getirilen bu nadir örnekler, şu anda Milton Keynes’teki yüksek güvenlikli bir tesiste kilit altında tutuluyor. Profesör Mahesh Anand, bu örnekleri İngiltere’ye ödünç alan tek bilim insanı olarak ön plana çıkıyor.

Anand, Çin’den örneklerin getirilmesiyle ilgili olarak, “Dünyada hiç kimsenin Çin’deki örneklere erişimi yoktu, dolayısıyla bu büyük bir onur ve büyük bir ayrıcalık” ifadelerini kullandı.

Prof. Anand’ın ekibi, tozu lazerle öğütüp parçaladıktan sonra Ay’ın oluşumu ve Dünya’nın ilk yıllarıyla ilgili temel sorulara cevap arıyor.

Toz tanecikleri arasında, bilim insanlarının Ay’ın oluşumu teorisini destekleyecek kanıtlar bulunabilir. Bu kanıtlar, Ay’ın yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan bir gezegenin enkazından oluştuğu fikrini doğrulayabilir.

ROBOTİK KOL İLE TOPLANAN ÖRNEKLER

Çin, bu Ay taşlarını 2020 yılında gerçekleştirdiği Chang’e 5 uzay görevi sırasında Mons Rümker adlı volkanik bir bölgeden topladı. Robotik bir kol, toprağı delerek 2 kilometre malzeme topladı ve İç Moğolistan’a inen bir kapsülle Dünya’ya geri getirildi.

Çin, uzun bir küresel işbirliği geleneğini takip ederek, yedi uluslararası araştırmacıya bu yeni keşifler için numuneler verdi. Prof Mahesh Anand, geçen hafta Pekin’de diğer araştırmacılarla bir araya gelerek yeni numuneleri teslim aldı.

Anand, numuneleri almasıyla ilgili olarak, “Neredeyse paralel bir evren gibiydi ve Çin’in uzay programlarına yatırım yapması bizi çok ileride gösterdi” şeklinde konuştu. Değerli kargosuyla İngiltere’ye dönen Anand, elinde bulundurduğu bu önemli örneklerle ileri araştırmalara ışık tutmayı umuyor.

Related Posts

Cengiz Holding, Kazdağları’nı 240 günde çöle çevirdi

Çanakkale Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler köyünde maden sahası hızla genişletildi Ağaç katliamı yürek sızlattı, köylüler maden yasasının geçmemesi için savaşıyor.

Somali’de askeri helikopter alev alarak havaalanına düştü

Somali’deki Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nda bir askeri helikopterin inişi sırasında düştüğü bildirildi. Düşen helikopterin Afrika Birliği’ne (AU) ait olduğu kaydedildi.

Uçakta ortaya çıktı! Tam 60 santimetre u

Melbourne’den Brisbane’e gitmek üzere hazırlanan uçakta yük bölümünde yılan bulunması, uçuşun yaklaşık 2 saat gecikmesine neden oldu.

ABD’deki mahkûmlara Peru zindanlarının kapısı aralandı

Peru Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Juan Alcántara, ABD ve diğer ülkelerden gelen yabancı mahkumların Peru cezaevlerinde barındırılması olasılığına hükümetin karşı çıkmadığını açıkladı. Bakan, bu durumun uluslararası sözleşmelere uygun olması halinde …

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.

İmamoğlu’ndan videolu ‘diploma’ paylaşımı: Namertlik sökmez

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, diplomasının iptal edilmesine ilişkin sosyal medya hesabından bir video yayımladı.