Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Türkiye’de Altın Sertifikalara Olan İlgi Rekor Seviyede

Bloomberg’in raporuna göre, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarına yatırımcı ilgisi, fiyatları rekor seviyelere taşıdı.

Sertifikalar, 0,01 gramlık fiziki altını temsil etmelerine rağmen yüzde 21 oranında bir primle işlem görüyor. Bu fark, özellikle mart ayından bu yana artan küresel ticaret gerilimleri ve altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte yatırımcıların sertifikalara olan ilgisinin artmasından kaynaklanıyor.

İstenildiğinde Fiziki Altına Dönüştürülebiliyor

Altın sertifikaları, mobil uygulamalar üzerinden kolayca alınıp satılabilmesi, düşük alım-satım farkları ve vergi avantajları sayesinde yatırımcılar arasında popüler hale gelmiştir. Ayrıca, istenildiğinde fiziki altına dönüştürülebilme özelliği, güvenli liman arayışında olan bireyleri cezbetmektedir.

Metals Focus Ltd. danışmanı Çağdaş Küçükemiroğlu, mevcut fiyat farkının sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, “Bu talep, daha çok borsada spekülatif işlemler yapan yatırımcıları yansıtmakta olup, gerçek fiziki talebi yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye, Altın Tüketiminde Önde Gelen Ülkeler Arasında

Türkiye, altın tüketimi açısından dünya genelinde öncü konumdadır. Yerli üretimin yetersiz kaldığı durumlarda ithalat devreye girmekte ve Merkez Bankası’nın bu altınlar üzerinde öncelikli alım hakkı bulunmaktadır.

Altın sertifikaları, 2022 yılında bireylerin yastık altı birikimlerini finansal sisteme dahil etmek amacıyla devlet tarafından piyasaya sürülmüştür. Özellikle Kapalı Çarşı gibi geleneksel pazarlara alternatif oluşturarak dijital yatırımcılara hitap etmektedir.

Related Posts

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Fırsatlar ve tehditler konuşulacak

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, “Fırsatların ve tehditlerin bütün boyutlarıyla ele alındığı Avrasya Ekonomi Zirvesi iş insanları arasında yeni işbirliklerinin gelişmesine katkı sunacak” dedi.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki küçülme ivme kazanarak devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir