Mersin’de Üreticilere Sulama Borusu Desteği

Mersin’de üreticilere yönelik desteklerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Erdemli ilçesinde su sıkıntısı yaşanan iki mahalleye 3 bin 652 metre sulama borusu desteğinde bulundu. Destek sayesinde 10 bin dekar arazi su kaybı yaşanmadan sulanabilecek.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde fide, fidan, makine ve ekipman, küçükbaş hayvan gibi tarımsal desteklerle üretimi teşvik eden Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha verimli üretim yapabilmesi için sulama borusu desteğinde bulunmaya devam ediyor. Tarımsal arazilerden maksimum verim sağlanması ve su kayıplarının önüne geçilmesi için yapılan desteğin son durağı Erdemlili üreticiler oldu. Daha önce açık kanal sistemiyle arazilerini sulayan Hacıhalilarpaç Mahallesi’ndeki üreticilere bin 752 metre sulama borusu desteğinde bulunan Büyükşehir Belediyesi, kuraklık sebebiyle su kaynaklarının kuruması üzerine sıkıntı çeken Çiftepınar Mahallesi’ne ise 900 metre sulama borusu desteği verdi. Büyükşehir Belediyesi, daha önce motopomp su pompası yardımıyla arazilerini sulayan iki mahalledeki 800’den fazla üreticinin hayatına dokunurken, destek sayesinde 10 bin dekar arazi su kaybı yaşanmadan sulanabilecek.

“Her yıl 100 kilometre sulama borusu dağıtımı gerçekleştiriyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, tarımın her koluna destek verdiklerini, bu desteklerden birinin de sulama borusu desteği olduğunu ifade etti. Her yıl 100 kilometre sulama borusu dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Şahutoğlu, “Bu yıl da yine 100 kilometre boru desteğiyle suya ihtiyacı olan ve sulanamayan arazilerin suya kavuşturulması amacıyla projeyi sürdüreceğiz. Erdemli’de Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi’nin açık sistemle ana kaynaktan gelen su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi talebi vardı. Mühendis arkadaşlarımızın çizdiği proje doğrultusunda kooperatif aracılığı ile 300’lük bin 752 metre sulama borusu desteğinde bulunduk. Böylelikle arazilerini yeterince sulayamayan üreticilerin problemini ortadan kaldırdık. Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi’ne üye 230 üreticinin yaklaşık 3-4 bin dekarlık arazisinin suyla buluşmasını sağladık” dedi.

“Projeler üretmeye devam edeceğiz”

Çiftepınar Mahallesi’ndeki üreticilerin de son yıllarda artan kuraklık sebebiyle arazilerinde yetersiz sulama problemi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Şahutoğlu, “Çiftepınar Sulama Kooperatifi’nin talebi doğrultusunda ekip arkadaşlarımız bir çalışma gerçekleştirdi. Yukarıda su toplanma merkezi olan kaputaj sistemimizden suyu alarak 1 kilometrelik borular yardımıyla kapalı sisteme ileteceğiz. Bu sayede su kayıplarının önüne geçilmesini ve yaklaşık 6 bin dekar arazinin daha verimli şekilde sulanmasını sağlayacağız. Üreticilerin yaşadığı problemleri gidermeye yönelik projeler üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Önceden dinamo ile suluyorduk, şimdi cazibe ile sulayacağız”

Hacıhalilarpaaç Mahalle Muhtarı Mehmet Taş da eski olan su kanalı nedeniyle çok fazla su kayıpları yaşadıklarına dikkat çekerek, “Artık su problemimiz yüzde 80 su oranında ortadan kalktı. Önceden bahçemizi dinamo ile suluyorduk, şimdi cazibe ile sulayacağız” ifadelerini kullandı.

Hacıhalilarpaaç Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Kuzucu ise “Sulama borusu desteği sayesinde su kaybını önledik. Önceden motopomp yardımı ile bahçelerini sulayan üreticilerin arazilerine artık su direkt ulaşmaya başladı” dedi.

Hacıhalilarpaç Mahalle sakinlerinden Abdurrahman Gültekin de motopompla sulamanın ortadan kalkmasıyla daha önce bir yılda 30-40 bin TL ödeyen üreticinin elektrik maliyetinin 5-10 bin TL’ye kadar indiğini kaydetti.

“Sulama döngüsü 38 günden 14 güne indi”

Çiftepınar Sulama Kooperatifi Başkanı ve Muhtarı Bilal Erenay, bölgedeki limon bahçelerinin sulama borusu desteği sayesinde yeniden hayat bulduğunu belirtirken, kooperatifte sulama bekçisi olarak görev yapan Arif Gülü, destek sayesinde 5 bin dönümlük sulama döngüsünün 38 günden 14 güne indiğini kaydetti. – MERSİN

Related Posts

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

Görenler gözlerini ovuşturdu!

1980’den 2003’e kadar üretilen ilk nesil Fiat Panda , hiçbir zaman ferahlık ile eşanlamlı olmadı. 3,41 metre uzunluğunda, 1,49 metre genişliğinde ve 1,43 metre yüksekliğinde olan bu araç, sade bir tasarıma ve işlevselliğe sahip mütevazı bir şehir …

Borsada büyük ralli: Dow endeksi 400 puan birden değer kazandı

New York borsası, günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 400 puan değer kazandı ve yüzde 0,91 artışla 44.494,94 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,11 azalışla 6.198,01 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 kayıpla 20.202,89 …

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde

Türkiye’nin önde gelen demir çelik üreticilerinden olan ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Sıddık Kardeşler Haddecilik finansal darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Gıda fiyatları koptu gidiyor: Slovenya’da yıllık enflasyon ivmelendi

Slovenya’da 2025 Haziran’ı itibarıyla yıllık enflasyon oranı, bir önceki ay kaydedilen yüzde 1,8 seviyesinden yüzde 2,2’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki keskin yükseliş belirleyici oldu. Gıda ve alkolsüz …