DBP ve HEDEP’ten muhalefete tezkere çağrısı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon için Cumhurbaşkanına verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkereye dair açıklama yaptı.

Tezkereyi “Kürde düşmanlık” olarak nitelendiren DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Tezkerenin yıllardır Meclis’te onaylanmasının ve Cumhurbaşkanlığına bu yetkinin verilmesinin tek sebebi Kürt sorunun derinleştirilmesi ve çözümsüz bırakılmasıdır” dedi. Tezkerenin ‘güvenlik ya da beka tezkeresi’ olmadığına dikkati çeken Aydeniz, tezkerenin “Kürde karşı savaş tezkeresi” olduğunu kaydetti.

Aydeniz, “Kürtlerin Rojava’da ve Irak’ta oluşturmak istedikleri ortak yaşama müdahaledir. Bundan dolayı bu tezkere güvenlik tezkeresi değil, Kürt halkının varlığına, diline, kültürüne, kendi topraklarındaki yaşamına karşı bir tezkeredir” dedi.

‘ORTADOĞU’DA BİR BARIŞIN TESİS EDİLMESİ GEREKİYOR’

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Türkiye’nin Kürt kazanımlarını yok etmek istediğini söyleyen Aydeniz, şöyle devam etti: “Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük savaşta su depolarının, elektrik tesislerinin, petrol tesislerinin, buğday ambarlarının, hastanelerin, camilerin, yaşam alanlarının bombalanması güvenlikle nasıl tarif edilebilir? 4 Ekim-11 Ekim tarihleri arasında ikisi çocuk 47 sivil hayatını kaybetti. Bu mudur güvenliği tehdit eden? Dolayısıyla güvenlik ismi altında bir halkın varlığı terörize edilmek isteniyor. Tezkerelerin tek amacı bir taraftan savaşı körüklemek, diğer taraftan Kürde savaştır. Kürt sorunu demokratik yol ve yöntemlerle, demokratik bir zeminde, Meclis’te çözülmesi gerekir. Ancak iktidar, tezkerelerle sınır ötesinde savaş, sınır içinde de daha çok gözyaşı, baskı, yok sayma üzerinden kendini konsilide etmeye çalışıyor.”

Aydeniz, tezkerelerle Kürt sorununun çözümsüzlüğünün dayatıldığını söyledi. Aydeniz, bu dayatmanın tecritle dayatıldığını kaydetti. Aydeniz, Abdullah Öcalan’ın çözüm iradesinin tezkerelerle engellenmeye çalışıldığını dile getirdi. AKP’nin ‘Osmanlıcılık hayalleri’ peşinde olduğunu söyleyen Aydeniz, “Bu hayaller bu yüzyılda da tutmayacak. Ortadoğu’da bir barışın tesis edilmesi gerekiyor” diye kaydetti.

‘SAVAŞLA SEÇİME GİTMEK İSTİYORLAR’

İktidarın bir başka amacının tezkereyle yerel seçimlere gitmek olduğunu belirten Aydeniz, şunları söyledi: “Bu iktidar, Rojava ve Suriye’ye savaş açmak için seçim sürecinde çok uğraştı. Ama yapamadı. Yerel seçimlere giderken, topluma hiçbir şey vaat edemeyen iktidar, kendisini konsolide etmeye çalışmaktadır. 2018 genel seçimlerine giderken Afrin’i işgal edilmesi aynı amaçtı. O işgal üzerinden 2018 genel seçimi gerçekleştirildi. Tezkereye ‘evet’ diyenler buradaki hak ihlallerinin sorumlusudur.

Bu tezkerenin bir başka boyutu da ekonomik krizdir. Ne kadar savaş o kadar ekonomik kriz. Ne kadar sınır ötesi operasyon o kadar ekonomik kiriz. Geçinemiyoruz diyenlere Erdoğan’ın ‘bir kurşunun fiyatını biliyor musunuz’ cevabı, ekonomik krizin sebebinin bu savaş olduğunu gözler önüne sermektedir. Savaşla, tezkereyle, ötekileştirmeyle sorunlar çözülmez. Demokratik yol ve yöntemlerle çözülmelidir.

Kürt sorununun çözümsüz bırakılması değil, müzakere yolunun açılması gerekmektedir. Kayyım ve tecrit politikalarla bu sorunlar bitmez. Savaşla, tecritle, siyasi operasyonlarla bu sorun çözülmez. Bu sorunun çözüm yolu barış ve diyalogdur. İsrail-Filistin de arabulucu olmak isteyenler, Kürtlerle ortak yaşam zemini oluşturmadan Ortadoğu’da arabuluculuk rolü oynayamaz.

‘MUHALEFETE SORUMLULUK DÜŞÜYOR’

Meclis’e getirilecek tezkere için muhalefete de sorumluluk düşmektedir. Gelin hep beraber Meclis’te çözümleri konuşacağımız, Ortadoğu’nun demokrasisinin geliştirilmesinde rol oynayacağımız gündemi konuşalım. Her fırsatta kendi tek adam rejimini yenilemek isteyen iktidarın savaş politikalarına asla onay vermeyeceğiz. Halkların birbirine kutuplaşmasına izin vermeyeceğiz. Bu tezkereye ‘hayır’ diyeceğiz. Muhalefetin de bu hak ihlallerinde rol oynamaması gerektiğini söylüyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir