Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

ABD’deki mahkûmlara Peru zindanlarının kapısı aralandı

Peru Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Juan Alcántara, ABD ve diğer ülkelerden gelen yabancı mahkumların Peru cezaevlerinde barındırılması olasılığına hükümetin karşı çıkmadığını açıkladı. Bakan, bu durumun uluslararası sözleşmelere uygun olması halinde …

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.

İmamoğlu’ndan videolu ‘diploma’ paylaşımı: Namertlik sökmez

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, diplomasının iptal edilmesine ilişkin sosyal medya hesabından bir video yayımladı.

Suriye-İsrail anlaşması belirginleşiyor

Suriye’de Esed rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesiyle birlikte Golan Tepeleri’nin Suriye tarafında kalan tampon bölgeyi işgal eden İsrail ile Şam yönetimi arasındaki müzakereler sona yaklaşıyor.

Tadilat felaketi: Bir kıvılcım ormanı, mahalleyi kül etti

İzmir’in Bornova ilçesindeki orman yangınında zarar gören alan dronla havadan görüntülendi.

Saraçhane davası ertelendi

Bir kısım sanık müdafilerinin derhal beraat kararı verilmesi yönündeki taleplerinin tüm sanıkların dinlenilmemiş olması ve yargılama sonunda verilecek karar olması nedeniyle bu aşamada reddine karar verildi.