T24 Dış Haberler
Kiev, Rusya’nın Karadeniz ticaret hub’larını kullanan gemilerin hedef alınabileceğine dair tehditlerine rağmen Tahıl Girişimi’nin fiilen durmasının ardından ilk kez bir sivil kargo gemisi Ukrayna’nın güneyindeki Odessa Limanı’ndan Türkiye’ye doğru yola çıktı.
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Hong Kong bandıralı Joseph Schulte gemisinin Odessa’dan çarşamba sabahı yola çıktığını bildirdi. Odessa Limanı, Ukrayna’nın Tahıl Anlaşması kapsamında kullandığı üç limandan biriydi.
Kubrakov, geminin Rusya’nın Tahıl Anlaşması’na katılımını durdurmasından bir gün önceden, yani 16 Temmuz’dan bu yana limandan yola çıkan ilk gemi olduğunu bildirdi. Joseph Schulte, savaşın başladığı 2022’nin Şubat ayından itibaren Odessa limanında mahsur kalmış durumdaydı.
Kargo gemisi, Ukrayna’nın Uluslararası Denizcilik Örgütü’nden (UDÖ) onaylamasını istediği bir geçici bir koridoru kullanıyor. Ukrayna, UDÖ’ye hasar gören gemilerin şirketlerine tazminat ödeyeceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, gelişmeyle ilgili olarak, “Ukrayna, Karadeniz’e açılma özgürlüğünü tekrar sağlama yönünde önemli bir adım attı” dedi.
Joseph Schulte gemisi, perşembe sabah erken saatlerde Romanya açıklarında, Karadeniz üzerinden Türkiye’ye doğru yol alırken görüldü.
Karadeniz, Rusya’nın işgal girişiminin en çok konuşulan başlıklarından biri oldu. Tahıl taşıyan gemilerin yanı sıra, kargo gemileri de uzun süre boyunca Ukrayna limanlarında mahsur kaldı. Rusya, Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması’na katılımını 17 Temmuz’da durdurduğunu duyurmuştu. Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna’dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrılmıştı. Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti. Dünya Gıda Programı’na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46’sı Asya’ya, yüzde 40’ı Batı Avrupa’ya, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 1’i Doğu Avrupa’ya gitti. |