Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Psikiyatri Uzmanından Depresyon Hakkında Bilgiler

Psikiyatri Uzmanı Dr. Anıl Talas Özçimen, depresyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Depresyonun tanımını yaparak, belirtilerine ve nedenlerine değinen Dr. Özçimen, depresyonun sürekli üzüntü, çökkün ruh hali ve zevk alamamayla karakterize bir duygudurum bozukluğu olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Özçimen, depresyonun günlük işlevselliği olumsuz etkileyen ve en az iki hafta süren çökkün ruh hali, zevk alamama, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayarak, ruhsal travmaların da depresyona neden olabileceğini ifade etti.

Dr. Özçimen ayrıca, depresyonun genetik yatkınlığa ek olarak çeşitli sosyo-ekonomik etkenler, ruhsal travmalar, çevresel olaylar ve yaşam tarzıyla ilgili faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti. Türkiye’de depresyon oranlarının arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Özçimen, pandeminin etkisiyle depresyon vakalarında artış yaşandığını ve sosyolojik etkenlerin bu artışı tetiklediğini söyledi.

Uzm. Dr. Özçimen, kadınlarda depresyonun erkeklere göre daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe artan bir trend gösterdiğini belirtirken, kış depresyonunun mevsimsel bir duygudurum bozukluğu olduğunu vurgulayarak, güneş ışığının azalmasının beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halinde değişikliklere sebep olabileceğini aktardı.

Depresyonla mücadelede düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmenin ve uyku düzeninin önemine değinen Uzm. Dr. Özçimen, tedavi sürecinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin genellikle etkili olduğunu belirtti. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve daha ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceğini uyardı.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.