TİSK Lideri Akkol, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik çalışmaya ait yazılı açıklama yaptı.
TİSK’in, EYT’nin tesirlerini somut bulgu ve bilgilerle inceleyen, beklentileri ve tahlil tekliflerini ortaya koyan ayrıntılı bir çalışması olduğunu belirten Özgür Burak Akkol, düzenlemenin ülkü bir prosedürle devreye alınmasının kamu, personel ve patron için değerli bir gelişme olacağına inandığını bildirdi.
Konunun nitelikli iş gücü kaybı ve patronu etkileyecek başta kıdem tazminatı yükünü ve ek maliyetleri gözetecek uygun tahlillerle yönetilmesinin iş gücü piyasalarındaki istikrarlar açısından kritik olduğuna dikkati çeken Akkol, şöyle devam etti:
“EYT, uzun müddettir çalışma hayatının gündeminde olan ve çalışma, arkadaşlarımızın tahlilini beklediği kıymetli bir husus. TİSK olarak, mümkün bir düzenlemenin hayata geçmesinin tesirlerini somut bulgu, bilgi ve tespitlerle inceleyen, EYT’lilerin beklentilerini gözetirken başka yandan çalışma hayatının mümkün bir düzenlemede nasıl etkileneceğini ortaya koyan derinlemesine bir çalışmamız var. Bu mevzuda birçok temasta bulunduk ve çalışmamızı Bakanlığımız ile de paylaştık. Tüm tarafların husustan beklentilerini karşılayacak, bir tarafın beklentilerini karşılarken başka tarafa önemli yükler getirmeyecek halde tasarlanmış ülkü bir tahlilin üretileceğine olan inancımız tam.
Düzenlemenin ülkü bir metotla devreye alınmasının kamu, personel ve patron için değerli bir gelişme olacağını düşünüyoruz. TİSK olarak, her vakit önceliğimiz ülkemizin ve çalışma arkadaşlarımızın refahı oldu. Bu yaklaşımla EYT’li çalışma arkadaşlarımızın beklentilerinin karşılanmasını önemsiyoruz. Uzun yıllardır bu düzenlemeyi bekleyen arkadaşlarımızın uygun şartlarda emekli maaşlarını almasını patronlarımız de destekleyecektir. Öteki yandan, uygulamanın işletmelerimizin global rekabetçiliğini etkileyecek birçok sonucu ve yıllara yayılabilecek çeşitli istenmeyen tesirleri de olacak.”
Başta kıdem tazminatı yüklerinin yönetilmesini kıymetli bulduklarını belirten Akkol, “Emekli olup çalışmaya devam edecek çalışma arkadaşlarımız için toplumsal güvenlik takviye primlerindeki patron maliyetleri artışı kaynaklı uzun vadeli maliyet tesirleri ortaya çıkabilir. Bu mevzuda patronlar üzerindeki artan yüklerin sağlanacak teşvik ve kolaylıklarla hafifletilmesini, düzenlemenin tüm bu faktörleri gözetecek formda hayata geçmesini kıymetli görüyoruz.” sözlerini kullandı.
Devletin her vakit olduğu üzere hem çalışanı hem patronu gözeten takviye ve teşvikleri en uygun biçimde uygulamaya alacağına inandıklarını vurgulayan Akkol, şunları kaydetti:
“Önemsediğimiz bir başka mevzu da nitelikli iş gücünün çalışma hayatında devamlılığın sağlanması. Her 4 işletmeden 3’ü hali hazırda nitelikli işgücüne erişim sorunu yaşadığını bildiriyor, erişimin daha da zorlaşmaması kritik. Bu nedenle, EYT’li çalışanlardan emekli maaşlarını alırken mevcut işlerinde devam etmek isteyenler için tahlil üretilmesi birçok dal ve işletme için kıymet taşıyor. Ayrıyeten daima gündeme getirdiğimiz üzere teminatlı esnek çalışma tekniklerinin yaygınlaştırılmasının daha da değer kazanacağı görüşündeyiz. Nitelikli çalışan açığı kaynaklı tesirlerinin yaşanmaması için bu tahlillerin kritik olduğunu düşünüyoruz.
Olası EYT düzenlemesine paralel olarak kayıt dışı ile uğraş de kıymet kazanacak. Kayıt dışı istihdam artışının önüne geçmek için bütüncül tedbirler alınması gerektiğini her fırsatta tabir ediyoruz. Yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren kayıtlı ve örgütlü işletmeleri desteklemek değer kazanıyor. Bu işletmeleri olumlu biçimde ayrıştıracak somut uygulamaların hayata geçmesini bekliyoruz. TİSK olarak ülkemize, işletmelerimize ve çalışanlarımıza katkı sunacak her adım için elimizi taşın altına koyacağımızı tabir ediyoruz. Ülkemize, çalışma hayatımıza ve çalışma arkadaşlarımıza paha katacak uygulamaların hayata geçmesi için çalışmaya ve takviye vermeye devam edeceğiz.”